sort proizvodi
news

Прича о пројекту „МОЈА КУЋА“

Autor:

Васпитач: Милован Јовановић

Васпитно-образовна група у години пред полазак у школу/полудневни боравак

Васпитна група: „БУБАМАРА

ПУПОЛЕТАРАЦ“ Мерошина

 

Пројекат „Моја кућа“ развијан је са децом од 17.10.2022. до 03.02.2023. године. Повод за пројекат настао је од стране деце која су њиховој другарици, Каји, која је стално желела да иде кући, правили кућу од столица и школских клупа.

Ово ме је подстакло да мало истражим литературу о кућама и претражим идеје на интернету о материјалима који се могу употребити у изграњи наших кућа. Као провокацију унео сам разне материјале (ролне тоалет папира, кутијице од лекова, кутије од ципела...). Деца су од њих правила своје куће.

Затим смо цртали и бојили наше куће. Родитеље сам путем вибер групе обавестио о теми пројекта и замолио их да се укључе у даљу реализацију. Наш пројекат смо наставили даљим истраживањима о кућама. На интернету смо истраживали како изгледају куће, како су изгледале, од којих се материјала праве, како изгледају куће других народа у различитим крајевима Света.

У даљем истраживању открили смо како изгледају куће Индијанаца, Ескима, Монгола итд.

Огњен је рекао: „Индијанци живе у шаторима“ (вигвам), док је Сара рекла да Ескими живе у снегу (игло).  Да у јуртама живе Монголи и да се она лако и брзо саставља и раставља.

Кајина мама је дала предлог да организујемо шетњу кроз наше место и да видимо каквих кућа има у нашој околини.

Кроз шетњу смо видели различите типове кућа које су изграђене од различитих материјала. Подстакнута овом шетњом Сташа је дала идеју да скупљамо лишће и од њега направимо куће од лишћа. У дворишту вртића је било пуно лишћа које смо сакупили и оставили да се осуши и испресује. Свакодневно смо се упознавали са материјалима од којих се праве куће па смо организовали посету локалном предузећу за прераду песка. Тамо нас је један од власника предузећа, Горан, упознао са процесом прераде и одвајања различите гранулације песка, камена и машина којима се тај процес остварује. Посету смо заокружили прављењем куће од песка помоћу кофица.

У међувремену нам се лишће осушило па смо правили кућицe колаж техником од лишћа.

Како је пројекат даље текао открили смо занимања: архитекте и зидара.

„Архитекта црта кућу“-  рекла је Сара. „А мајстор зида кућу“- рекла је Настја.

На лаптопу смо гледали документарни филм како се прави кућа од темеља до крова.

У вртићу смо у наредним данима скупљали алате који су били потребни за пројектовање и прављење куће. На папиру који сам донео пројектовали смо кућу и били мале архитекте.

Родитељи су заједно са својом децом, код куће, направили по једну кућицу.

Од направљених кућица направили смо изложбу и макету нашег села кроз које смо направили шетњу.

У вртић смо донели мајсторски алат потребан за изградњу куће са којим смо се ближе упознали и открили за шта се користи (висак, либела, мистрија, вангла...).

Настијин тата је донео кутије од амбалаже помоћу којих смо направили кућу користећи знање које смо стекли током пројекта. Употребом украсног папира кућу смо „омалтерисали“ и направили кров од „сламе“.

Пројекат смо завршили организовањем презентације за родитеље.

 

Претражите вести

Александар Станисављевић

Председник општине Софтарт

email

Вртић Полетарац

place Нишка 2, 18252 Mерошина, Србија

local_phone +381 18/4892-044

email poletaracmerosina@gmail.com

local_printshop

access_time Понедељак - Петак 06:00 - 16:30

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check