sort proizvodi
news

Пројектна прича: ''Дрво''

Autor:

Мешовита васпитна група:''НЕВЕН'' Југбогдановац

Васпитач:  Александра Стаменковић

Пројекат ''Дрво ''реализовали смо са децом од 10.10.2022. до 29.12.2022.године.

 

До покретања пројекта са темом ''Дрво'' дошли смо тако што већи део дана проводимо у дворишту.Децу покреће боравак у дворишту на истраживање,тако што прикупљају гранчице које се налазе на трави .Дечак Огњен је предложио да сакупе гранчице на једном месту,како би ''запалили ватру''.Наставио је причу како од дрвета може свашта да се направи...Укључила су се и остала деца и почела да набрајују...

М.Р. је рекла да од дрвета има сто и столице,кућица за пса је од дрвета,ево у школском дворишту имамо клупе од дрвета...

Поставила сам им питање ''Да ли ми смемо да запалимо ватру,а и да смемо немамо чиме''Огњен је почео да нам прича,да је гледао цртани филм ''Браћу Крет'' и да су они камењем запалили.Позвао је децу да прошетају и нађу два камена.Деца крећу у потрази за камењем.Дечак Вељко је први нашао и даје Огњену да нам демонстрира..Приметила сам зачудност код деце,што нас је додатно подстакло на истрживање.Кренули смо у обилазак,разгледали смо дрвеће које имамо у дворишту.

Ово нам је био повод за покретање пројекта.

Kao провокацију ставила сам на столу хамер папир,лишће које смо сакупили ,изрезану контуру дрвета и лепак.Почели су са обликовањем и лепљењем лишћа на припремљену подлогу.

Направићемо право дрво рекла је Тара.Разговор у току рада сам покренула,где и како расте дрвеће,да ли они имају код куће,у воћњаку....

Изјаве деце су се само ређале,имају своје идеје,али и своје жеље шта би желели да сазнају,што смо и приказали на почетни пано.

Родитеље смо обавестили да смо покренули тему за истраживање и позвали их да нам се прикључе у истаживању.Тако што ће нам давати предлоге,доносити полуструктуриране и неструктуриране материјале и бити активни учесници у истраживању.

На мој предлог припремила сам једну свеску ,са децом је назвали ''Путујућа свеска''.Та свеска путује од једног до другог родитеља где родитељ може да да своје предлоге и сугестије.

Почела сам са прикупљањем материјала како би оформили једну целину за актуелну тему.Родитељи су доносили разне предмете,плодове,материјале.

У договору са нашим другарима из в.г.Ђурђевак посетили смо в.г.Ципелићи у Девчи и обишли шуму.Деци је било занимљиво,именовала сам дрвеће које смо видели,упоређивали дрвеће,облик листова,сакупили смо плодове ораха,и на крају крцкали орахе.

Након неколико дана добијам свеску од родитеља Мине и Таре ,који ми предлаже да одведем децу у њихов воћњак.Деци је ово био изазов,могли су да сами беру јабуке,дуње,мушмуле..

Питала сам родитеље да  преуредимо двориште,како би се њихова дечица радовала и свима нама било лепше.Радо су се одазвали позиву.Донели су дрвене пањеве,гуме.ланце,палете,фарбе,песак....Укључујући и децу двориште смо оплеминили разним справама,направили смо сто са столицама.Задовољство и радост сам приметила код свих.Посебно сам ја била задовољна на овакав одазив родитеља.

Са децом и родитељима смо преуредили и просторну целину у радној соби.

На предлог родитеља и деце настали су бројни дечији продукти,ликовни радови,игре..

Заједно са децом сам истраживала,комбиновала рестлове из различитих  целина

Милијина мама је једног дана донела дрвени музички инструмент у облику круга,као и игру икс/окс.Били су јако заинтересовани ,испробавали смо како се звук мења у зависности којом брзином ударамо штапићем као и игра икс/окс уз помоћ фигура- шишарке и ораси.прикључују се и остали родитељи и доносе дрвене предмете које су имали код куће.

Колегиница нам је показала једном приликом,како можемо од папира,балона,цевчица да направимо плућа.Подстакнута њеном идејом започињем причу о функцији,улози и сврси наших плућа.Колико је овај орган важан за људе.Понудиле смо деци материјал и заједно са њима правили орган за дисање.

Петар-''направио сам плућа која баш могу да стану у моје тело''.

Мама Еме Перић,донела је дрвене облице ,што је код деце изазвало велику заинтерсованост за сликање.  Све активности које смо реализовали документовали смо их на ''Процесни пано''.

Емин тата нам је предложио и одвео код столара Банета у Новој Божурни.Чика Бане столар је имао много воље и жељу да нас проведе кроз његов цео комлекс,покаже машине за рад,алат,готове производе-прозоре,врата све оно сто он прави од дрвета.

Деца су била имрпесионирана свим оним стварима које су видели,чули,испробали.

На поклон смо добили две кутије са дрвеним летвицама,са којима су се деца касније играла.

Родитељи доносе саднице дрвета,које заједно са децом садимо.

Тијанина мама је успут сакупила шишарке и донела.Деца су пожелела да их насликају,као украсе за новогодишњу јелку.

На крају пројекта смо упутили позив родитељима да дођу у вртић и да заједно са децом представимо -ретроспектива свега што смо радили у току пројекта. Одредила сам да то буде претпоследњи радни дан у овој години.,где ће родитељи са својом децом правити новогодишње мотиве од дрвета,папира..

.

Претражите вести

Александар Станисављевић

Председник општине Софтарт

email

Вртић Полетарац

place Нишка 2, 18252 Mерошина, Србија

local_phone +381 18/4892-044

email poletaracmerosina@gmail.com

local_printshop

access_time Понедељак - Петак 06:00 - 16:30

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check