sort proizvodi
news

Лопта

Autor:

,,Лопта''

В.г.,,Ципелићи'', Девча, ПУ,,Полетарац''Мерошина   

Васпитачица: Соња Савић  

Васпитно-образовна група:група у години пред полазак у школу   

 

Пројекат,,Лопта''реализован је у периоду од 10.10. до 28.12.2022.године.Током боравка на отвореном простору , али и у  соби, деца су показала велико интересовање за игре лоптом. На отвореном простору играли су фудбал,игру ,,Између две ватре'', шутирали су лопте,бацали и хватали лопте,деца школског узраста су их учила како се игра одбојка...У соби су убацивали лопту у кош,покушавали да лоптом погоде одређени циљ ,убацивали лоптице у пластичну цев,..

Као провокацију за истраживање донела сам лоптицу скочицу и лоптицу за тенис. Ставила сам их поред кутије са лоптама .

Деца су почела да истражују од којих материјала су направљене лопте,колико високо одскачу,да их упоређују са лоптама из кутије, ређају по величини.

Огњен је узео чуњ и користио га као рекет за ударање лоптице.

Из разговора са децом сазнала сам шта знају и шта би хтела да сазнају о лопти.  Родитеље смо путем вибер групе обавестили о чему планирамо да истражујемо и позвали их да нам  се придруже.  Написали смо и писмо родитељима и замолили их  да нам помогну да  направимо мини голове и кош.

Договорили смо се да Миљанин и Огњенов тата  направе кош. Кош је већ  наредног дана био  постављен. Учитељица нам је помогла да исплетемо мрежицу за кош.

0стали родитељи су нам помогли да направимо голове од палета.Показала сам родитељима слике голова које сам пронашла на интернету и договорили смо се како ће наши изгледати. Тате су мериле и секле дашчице од палета,маме помагале, а деца провлачила канап и фарбала стативе.

Нестрпљиво су чекали да се осуши фарба, како би могли да играју фудбал.

У соби су деца истраживала како се понаша лопта кад је пусте низ тобоган ,а како други предмети.Отискивали су лопту бојом како би разумели разлику између лопте и круга, тј. да је отисак лопте круг.

Гледали смо и фудбалску утакмицу Сбија-Камерун и навијали за нашу репрезенацију.

Деца су желела да виде како изгледа прави спортски терен, па смо позвали директорку и она се са председником Спортског  савеза договорила око датума наше посете. Комбијем смо отишли у Мерошину и посетили балон салу.Био им је занимљив овај простор,велики голови,кош,различите лопте. Деца су мало гледала како голмани тренирају, а онда смо отишли на други крај сале где су деца желела да трче.

Затим смо посетили Спортски савез  и са председником спортског савеза отишли  на игралиште.

Председник Спортског савеза им је објаснио која је разлика између стадиона и игралишта,показао им где  су трибине, клупе за резервне играче, како фудбалери тренирају,а након ,,тренинга'' деци  je поделио медаље.

Деца су стално причала о лоптама које смо видели у сали.Пошто их је интересовало како се праве лопте,погледали смо неколико видеа о томе како се прави фудбалска лопта,кошаркашка,лоптица за тенис,али и обична гумена лопта. Испричала сам им како су деца раније правила лопте крпењаче и договорили смо се да свако донесе  неколико крпица,па да покушамо и ми да направимо такву лопту.

Прочитала сам им причу,,Ко станује у лопти'', након чега су деца илустровала причу на различите начине и уз коришћење различитих материјала.

Често се дружимо са другарима из школе када имају часове физичког васпитања.Сада су  нас позвали да заједно идемо у шетњу. Деца су приметила ситне плодове поред пута . ,,Погледајте,ово личи на лоптице'' рекла је Милица.Помогла сам им да скупе те ситне плодове и, кад смо се вратили у двориште вртића, договорили смо се да их искористимо за израду ликовног рада.

Наредног дана су  донели воће и поврће које их подсећа на лопту . Причали смо  о томе шта су донели, да ли је воће или поврће, где расте, шта се прави од тих плодова и истакли значај здраве хране. Затим су и од тих плодова желели да ,,нешто направе''.

Приметила сам да Александар С.  црта планету Земљу. ,,И Земља је као нека лопта у свемиру''каже Александар .,,И друге планете су као лопте,  и Сунце и месец''. И остала деца су се укључила у разговор о планетама. О сунчевом систему сам им читала из енциклопедије,а гледали смо и видео о настанку планета. Договорили смо се и  направили модел соларног система од пластелина ,тако што је свако направио по једну планету.

Стално су узимали глобус и истраживали смо како изгледа планета Земља,шта која боја означава,где се налази наша земља,како се Земља окреће око Сунца и око своје осе.

Причали смо и о Сунцу, о његовом значају за живи свет.Истраживали смо од којих боја се састоји светлост.

Матија је другарима објашњавао како је са мамом правио лопту од зрневља.Ова идеја се допала деци, па су желели да и она исто раде.Узели су папире у боји на којима сам им нацртала кругове и почели да лепе зрневље.

Пошто смо прикупили довољно крпица,направили смо  лопту крпењачу,као што смо се раније договорили.Деца су секла крпице, и свако је по мало шио иглом и концем. Кад је лопта била готова, уследило је добацивање лоптом.

Деца су бацала лопту у вис и у даљ. Колико је далеко бачена лопта мерили смо педљом,стопалом,кораком и метром.

Миљан је донео часопис и рекао,,Васпитачице,прочитај нам ову причу о лопти'''. Наслов приче је био ,,Кликери'', али он је на основу илустрације тако закључио.Након  читања приче, разговорали смо  о томе да ли су они некад играли кликере.Договорили смо се да донесем кликере и да се играмо.Било им је занимљиво да посматрају шаре унутар кликера и,на њихов предлог,гледали смо видео о томе како се праве кликери.Играли су се кликерима на различите начине, у соби и у дворишту.

Од наше установе  смо добили  нове лопте - лопту за скакање и џак пластичних лоптица. Деца су одмах почела да одвајају лоптице по боји, па сам им понудила  обручеве како би направили нешто налик оградици око лоптица и објаснила им да су то сада скупови, а лоптице су елементи скупова.Деца су бројала колико који скуп има елемената,који скуп има више а који мање елемената,формирала нове скупове.

Много им се допало скакање на лопти коју су сами напумпали.

Ближили су се новогодишњи празници и деца су често питала када ћемо да окитимо јелку. Размишљали смо како можемо да направимо јелку од лоптица. Исекла  сам неколико прстенова од картона различитих величина . Деца су их обојила темперама а ја сам их повезала канапом.Затим смо лепили лоптице као украсе.Деца су желела да јелку окачимо на плафон.

Богданова мама је предложила да родитељи са децом, код куће, направе украсе од лоптица и да њима украсимо јелку.тим украсима деца су  окитила јелку.

 На крају пројекта позвали смо родитеље у госте.Причали смо им шта смо све урадили  у току пројекта и организовали такмичарске игре са лоптама.

Претражите вести

Александар Станисављевић

Председник општине Софтарт

email

Вртић Полетарац

place Нишка 2, 18252 Mерошина, Србија

local_phone +381 18/4892-044

email poletaracmerosina@gmail.com

local_printshop

access_time Понедељак - Петак 06:00 - 16:30

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check