sort proizvodi
news

Програмска реформа предшколског васпитања и образовања

Autor:

ПУ „Полетарац“ Мерошина учествује у Програму јачања капацитета предшколских установа за примену нових Основа програма предшколског васитања и образовања који реализују Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду и УНИЦЕФ-а као део ширег пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Програм обухвата оснаживање васпитног особља у спровођењу програмске реформе предшколског образовања и васпитања  у Републици Србији, која је започела 2019.год. Стратегија реформе подразумева постепено увођење нових Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Предвиђено је да ПУ „Полетарац“ Мерошина започне са имплементацијом овог програма у радној 2022/23.год.

Процес увођења овог програма подразумева читав низ корака, први од њих су биле две дводневне обуке васпитног особља реализоване у Регионалном центру Ниш са колегиницама из ПУ „Прва радост“ Гаџин Хан. Тренерски пар организатора обука биле су Татјана Ристивојевић и Светлана Попуча. Сем одржаних дводневних обука, подршка коју наша предшколска установа добија састоји се у обуци стручних сарадника, онлајн обуци за васпитно особље на тему „Документовање“, менторску подршку и хоризонталну размену са другим предшколским установама.

Симболично назване „Године узлета“ препознају значај предшколског узраста у развијању способности и диспозиција за целоживотно учење. „Године узлета“ промовишу програм који настаје кроз заједничко учествовање деце и одраслих, у простору који је инспиративан и провокативан за дете и где оно може слободно да истражује, да промишља,  испробава ,упознаје свет око себе и учи из свог аутентичног искуства.

За ближе разумевање можете погледати кратки  Водич за родитеље или брошуру за родитеље (преузето са сајта УНИЦЕФ-а).


Брошура за родитеље.pdf


Претражите вести

Александар Станисављевић

Председник општине Софтарт

email

Вртић Полетарац

place Нишка 2, 18252 Mерошина, Србија

local_phone +381 18/4892-044

email poletaracmerosina@gmail.com

local_printshop

access_time Понедељак - Петак 06:00 - 16:30

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check