sort proizvodi
news

Зрно

Autor:

Васпитач: Мирјана Јовановић
Група деце пред полазак у школу (25)
Назив теме: „Зрно“; „Зрно по зрно погача“
Идеја за провокацију јавила се још крајем лeта по доласку са годишњег одмора, сви су приметили да је поред направљене чесме у дворишту вртића никао кукуруз. Повод за отварање пројекта је био боравак деце која су уочила кукуруз код чесме, опипавали су кукуруз, листове, одакле је никао, шта се десило, зашто је баш ту и на крају смо дошли до тога да радимо пројекат „Зрно“.
Уношењем стабљике кукуруза (шушке), класа, зрна, разних житарица, заинтересовала сам децу да даље истражујемо. 
Од разног зрневља заједно смо осликавали слику по свом избору. Шаљем писмо родитељима да радимо пројекат „Зрно“
Игрјући се зрневљем и канапом дошли смо до идеје да радимо скуп.
У договору са децом и родитељима деца су од куће донела зрневље и заједно смо засадили житарице где смо сви заједно пратили њихов раст.
Разговарала сам са родитељима да ли могу у договору са својом децом да одраде слику са зрневљем по њиховом избору.
Деца су код куће са родитељима од разног зрневља лепила прво слово свог имена, ликове из цртаћа, цвеће, дрвеће, сунце. Стефан, чији је тата проф географије, урадио је карту Света.
Да би што више сазнали о житарицама посетили смо Народну библиотеку где су нам понудили књиге и енциклопедије које су нам помогле у даљем истраживању.
Деца су показала интересовање за књиге, а нарочито бајке. Пажљиво су слушали бајку Принцеза на зрну грашка. Сетили смо се шта то беше Бајка? И шта је грашак? (зрно).
Исцртавањем затворених, отворених, правих, кривих линија, деца су разним зрневљњм правила слике.
У присуству родитеља заједно са васпитачима мешовитих  в.г. радили смо на уређењу дворишта. Правили кућу од кукурузовине, сензорну стазу од разних материјала међу којима је и класинка кукуруза. Деца су ту прилику искористила да покажу родитељима шта је све никло у чашама које су засадили на почетку пројекта. На крају акције родитељи су добили похвалницу као подстицај за даље учествовање у нашим заједничким акцијама.
Уношењем контура од тоалет папира правили смо сталак за оловке користећи разно зрневље.
У разговору са децом да можемо од кукуруза- кокичара да добијемо кокице дошли смо на идеју да кокамо кокице у кухињи вртића. Идеју смо реализовали, кокице су биле укусне, а деца срећна.
На иницијативу деце да пластелином истражују шта све могу на ову тему да вајају, било је разних идеја, клип кукуруза, ...... дечак В.Т. вајао је млин.
У часопису „Мали Витез“ пронашли смо веверицу, секли, лепили, бојили. Истраживали смо њен живот на дрвету, чиме се храни, шта по њиховом мишљењу највише воли да једе  
Заједно са психологом деца су исцртала мапу где су били, и где би волели да иду.
Неко од деце на мапи је уцртао продавницу здраве хране, тако да смо одмах организовали посету. Продавачица нам је испричала шта све од зрневља има у радњи, за неко зрневље деца су први пут чула, неку децу мучили су називи појединог зрневља, тако да смо имали и говорну вежбу.
Приближавала нам се Нова Године и долазак Деда Мраза, са децом из мешовите групе организовали смо прављење украса за јелку од кутијица, шишарки и зрневља.
Уношење ваге била је нова провокација, деца су мерила зрневље и друге предмете из наше собе, уочавали су шта је лакше, а шта теже. 
Деца знају да се хлеб добија од пшенице,  сад их је интересовало какво се брашно добија ако се самеље кукуруз и какав је хлеб од тог брашна. У кухињи смо од кукурузног брашна пекли проју коју су деца касније и појела. Разговарали смо о укусу и оштрини кукурузног брашна.
Деца су у договору са родитељима донела рецепт онога што највише воле да једу, а нека деца су донела и своју омиљену посластицу. 
У просторијама вртића деца гледала представу „Деда Мраз и зечићи“ 
У новогодишњем духу правили смо и честитке једни за друге.
Деца су учествовала у уређењу просторија за доделу новогодишњих пакетића. У знак захвалности што долази Деда Мраз и доноси пакетиће, деца су научила пар стихова и кореографију за омиљене новогодишње песме.
Затварање пројекта протекло је тако што смо пекли ролнице са вишњом (избор деце) и сећали се о чему смо све говорили током овог пројекта. Користили смо процесни пано и мапу коју су деца цртала.
 

Претражите вести

Александар Станисављевић

Председник општине Софтарт

email

Вртић Полетарац

place Нишка 2, 18252 Mерошина, Србија

local_phone +381 18/4892-044

email poletaracmerosina@gmail.com

local_printshop

access_time Понедељак - Петак 06:00 - 16:30

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check